Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • KLM gebruikt plastic flessen als grondstof voor reparatie vliegtuigen
  • Blindenstok met hartslagmeter helpt plekken voor slechtzienden in kaart te brengen
  • Friese ondernemer heeft oplossing voor malariamug die beter werkt dan insecticiden

BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)


 
1. KLM maakt van petflessen grondstof voor reparatie vliegtuigonderdelen

KLM heeft een nieuwe bestemming gevonden voor alle lege plastic flessen die na een vlucht achterblijven. Ze worden hergebruikt als hulpmiddel bij het onderhoud en reparatie van vliegtuigen. Als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld maakt KLM van de petflessen filament: de ‘inkt’ waar 3D-printers gebruik van maken.

De onderhoudstak van het bedrijf gebruikt al langer 3D-printers om het reparatieproces te versnellen. Door de flessen te hergebruiken bespaart KLM kosten én is het weer een stap dichterbij een restafval drastisch te verminderen. Het kan zomaar gebeuren dat jouw lege waterfles uiteindelijk onderdeel is van een stukje onderhoudsgereedschap.

2. Blindenstok met hartslagmeter helpt plekken voor slechtzienden in kaart te brengen

Voor blinden en slechtzienden is het vaak een uitdaging om door de stad te lopen. Industrieel ontwerper Thijs te Velde wil daar iets aan doen met zijn afstudeerproject: een ‘positieve blindenstok’. Die presenteert hij deze week op de Dutch Design Week.

Het handvat van de stok meet met een optische hartslagsensor het stressniveau van degene die 'm vasthoudt. Een andere sensor meet hoe zweterig je handen zijn, en samen geven die gegevens een redelijk goed beeld van hoe gestrest iemand is. De gegevens wil Te Velde uiteindelijk delen met stadsplanners, zodat die beter rekening kunnen houden met mensen met een visuele handicap.

3. Friese ondernemer scoort met buis die malariamug effectiever uitschakelt dan insecticiden

De Friese ondernemer Anne Osinga heeft meer dan 25 patenten op zijn naam staan en richt zich op uitvindingen die de wereld beter te maken. Zo ontwikkelde hij de Eave Tube, een buis die muggen aantrekt met de geur van mensen... waarna de muggen tegen statisch geladen gaas botsen.

Deze goedkope én effectieve oplossing voor malariamuggen werd omarmd door niemand minder dan Bill Gates. Die gaf via zijn Bill & Melinda Gates Foundation een subsidie van 9 miljoen euro om de Eave Tube in de praktijk te testen. Tegen het Financieele Dagblad vertelt Osinga dat er binnenkort een wetenschappelijke studie verschijnt, waaruit blijkt dat zijn methode goedkoper is en beter werkt dan klamboes en insecticiden.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: De Groundfridge is een kelder voor in je tuin om voedsel en wijn op te slaan – met een prijskaartje van €12.000